Onlinebutikens guide till galaxen - del 3
Blog

Onlinebutikens guide till galaxen - del 3

DynamicWeb

Det här är del 3 av Synlighets bloggserie. Förra veckan var optimering och Google Shopping huvudämnena. Att synas på Google Shopping och i allmänhet i Google är så viktigt för att nå rätt målgrupp vid rätt tidpunkt.

Tips nummer 6: Automatisera longtail-strategin och träffa de mest köpklara

När vi analyserar vilka sökningar målgruppen gör innan de gör ett köp ser vi nästan alltid att ju längre eller mer specifik en sökning är, desto längre är de i köpprocessen. I en utforskningsfas vill målgruppen gärna göra generiska sökningar som "sneakers" eller "sneakers för asfalt", medan när de är nära ett beslut och vill hitta den butik som kan erbjuda bäst pris och villkor, ser vi sökningar som "NIKE AIR FORCE 1 FONTANKA 7 dam vit".

Vi kallar gärna långa och specifika sökfraser för long tail-sökord.

Enligt moz.com är 70 procent av alla sökningar som görs mycket specifika. Så även om det är färre som gör en sökning på "NIKE AIR FORCE 1 FONTANKA 7 dam vit" jämfört med mer generiska sökfraser (sneakers) så upplever vi i många fall att vi ökar antalet besök på webbsidan mer genom att optimera produktsidor. Och viktigast av allt: de besökare vi får till webbsidan är redo att köpa här och nu!

Utmaning! Om du har en webbutik med ett stort utbud, kanske flera tusen produkter, kan du inte optimera varje produktsida en efter en. Det kommer milt uttryckt att ta för lång tid. Därför är det avgörande att du kartlägger din målgrupps sökmönster och sedan riggar nätbutiken med automatiska regler för att bygga metadata. Du kan till exempel skapa regler som genererar underrubriker enligt strukturen "produktnamn + produktkategori + färg + namn på nätbutiken".

Tips nummer 7: Öppna fler dörrar till webbutiken med en bra webbplatsstruktur

Du har filtrering för olika märken, produkttyper och färger. Vad händer med webbadressen när du filtrerar? Ändras den så att det blir en ny sida du kan optimera?

Om du har filtreringsmöjligheter i din webbutik har du också en unik möjlighet att öppna upp otaliga nya dörrar från besökare som letar efter det du erbjuder i Google. Däremot ser vi gång på gång att nätbutiker inte har ordnat med detta.

De har filtrering på plats så att besökarna kan hitta produkter med rätt storlek, färg och funktioner – men bara när de redan befinner sig på webbsidan. Om de olika filtren inte får en egen URL kommer du inte att kunna optimera sidorna och sökmotorer kommer inte att läsa dem som unika sidor. Om du riggar nätbutiken så att filtren har en egen URL kommer du att kunna optimera och synas för otaliga nya sökfraser.

Tips nummer 8: Gå från manuella till dynamiska produktannonser på Facebook

Har du inte implementerat dynamisk reklam baserat på din produktkatalog? Gör det idag! Då kommer du automatiskt visa mycket relevanta produkter från din webbutik för en målgrupp som är intresserad. Via Facebooks annonsverktyg kan du skapa en katalog över dina produkter utifrån ett flöde som innehåller information om bland annat produktnamn, priser och bilder. Detta flöde är kopplat till din webbutik så att informationen visas korrekt på båda ställena. Baserat på de kataloger du skapar kan du sätta upp dynamiska annonskörningar som visar produkter baserat på vad din målgrupp har visat intresse för i webbutiken, och produkter som målgruppen med största sannolikhet gillar.

Se till att din produktkatalog är uppdaterad med rätt information, att priser och tillgänglighet är uppdaterade, att produktlänkarna länkar till rätt ställe och att du har bra beskrivningar och bilder på alla produkter i flödet.

Sedan bör du utveckla olika strategier för dina olika målgrupper och gruppera produktkategorier i olika kataloguppsättningar. Du kan till exempel skapa egna set i samband med en kampanj eller samla produkter för en specifik målgrupp. Många e-handelsplattformar har ordnat så att du enkelt kan koppla ditt produktflöde till Facebook och skapa kataloger därifrån.

Vill du veta mer?

Veckans blogginlägg gav dig de nästa tre stegen du kan ta för att öka försäljningen i ditt företag. Mer specifika sökord, optimering av Facebook-annonser och separata webbadresser för alla filter är veckans tips. Ju mer specifikt sökord, desto högre konverteringsfrekvens. Att ha egna webbadresser på filtreringen ger dig ytterligare en möjlighet att optimera. Använd Facebook Shopping som en annan försäljningskanal som leder tillbaka till din webbutik.

Vill du ha mer detaljerad information om hur man genomför dessa tre åtgärder?

 

By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Functionality, Statistics and Marketing